Selasa, 26 November 2013

Bulan November di KK


Nampaknya bulan November 2013 sangat bermakna bagi diriku. Kenapa agaknya ya?

Pada 17hb genaplah usia perkahwinanku 18 tahun dengan isteri tersayang. Pada 13hb pula genap usia anak sulungku 17 tahun. Anak sulungku ketika ini sedang menduduki peperiksaan SPM. Tinggal dua hari lagi baginya untuk usai menghadapi peperiksaan SPM yang bakal menentukan halatuju masa depan pekerjaannya. Di bulan ini juga, aku berada "keluar bandar" hampir setiap hujung minggu.

Pada hari Jumaat dan Sabtu lepas, aku berada di Kota Kinbalu, Sabah. Sudah agak lama juga aku tidak ke negeri di bawah bayu. Kali terakhir aku berada di Sabah kira-kira sedekad yang lalu. Kunjungan ke Sabah kali ini aku berangan-angan ingin menjejak kaki ke Masjid Negeri Sabah. Seingat aku, selama ini aku tidak pernah singgah untuk bersolat di masjid tersebut bila berkunjung ke sana. 

Bila usia sudah melepasi 40an, priority aku sudah berubah. Tempat-tempat pelancongan utama dan popular tidak lagi menjadi keutamaan bagiku. Kini masjid-masjid menjadi keutamaanku. Alangkah seronoknya jika aku bisa bertandang ke seberapa banyak masjid di bumi Allah ini khususnya di Malaysia. Alhamdulillah, kunjungan singkat ke KK tersebut aku diizinkan Allah untuk beri'tikaf di dua buah masjid - Masjid Negeri dan Masjid Al-Aman yang terletak berhampiran pasar Filipina.

Rakaman foto berikut sudah pasti menjadi kenangan bagi diriku di masa akan datang. Masjid Negeri Sabah

Masjid Al-Aman

jemaah bersolat Asar

jam berukiran kayu & mimbar

Seperti kebiasaan, aktiviti membaca sudah pasti sebati dengan diriku ketika travelling terutamanya menaiki kapal terbang. Kali ini aku memilih untuk menyudahkan pembacaan buku Aku Bercerita tulisan Ramlee Awang Murshid yang berkebetulan merupakan anak kelahiran Sabah. Seperti biasa aku akan tandai tempat bacaan mengikut keberadaan. Sebagai contoh, ketika aku menaiki flight dari LCCT ke LTA KK, aku akan tandai awal pembacaan dengan info flight seperti no penerbangan, tarikh, dan tempat duduk. Begitu juga bagi pembacaan di hotel, aku akan buat catatan tarikh, nama dan nombor bilik hotel. 

Walaupun kunjungan ke Sabah sangat singkat, ditambah pula atas urusan kerja, sempat juga aku ke Pasar Filipina untuk membeli sedikit ole ole buat famili tersayang. Rakaman foto-foto berikut bisa memberi gambaran apa ole ole yang ku bawa pulang.

peniaga mutiara?

makanan laut Sabah

produk hutan Sabah

mesin jahit klasik
Kunjunganku ke KK kali ini telah menemukan aku dengan rakan sepersekolahan yang bernama Sarip Adol yang hampir tiga dekad tidak bertemu. Dengan izin Allah di pagi Sabtu bertarikh 23 November 2013, silaturrahmi kami bertaut semula setelah usia menginjak ke pertengahan 40an.Walaupun pertemuan singkat, tetapi sudah cukup bagi kami catch up semula.

Sheikh Sarip Adol
kuih apakah ini?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan